miércoles, 11 de junio de 2008

Trilogía Actua (I): Como vendernos la moto

Aquí unas cuantas referencias sobre como nos vendieron la moto del Actua. Eso sí, si Actua fuese una mina de oro, como pensaron desde el Ajuntament, todo esto sería, hasta bonito y bucólico. El problema, que Actua, no es tan rentable. Y se quejan y se argumenta que no se paga lloguer, ya que la zona no esta totalmente desenvolupada.

Yo he estado varias veces allí, en esta plaza, hay tres accesos, un párking debajo mismo de Actua, la plaza está más, que acabada, etc. Y claro, el resto de locales de la zona pagan su lloguer o su hipoteca, religiosamente. Incluio el Local de pumsa, que ocupa desde el primer día pagando, un supermercado. Actua no paga, el resto, sí.

Nada, que se ve que aquello me refiero a la plaza y el entorno, no está acabado, según Actua. Lo que tiene delito es la cantidad de actuaciones y dinero en aquel sector, y a los de Actua, no les parece suficiente. A lo mejor pensaban que el Ajuntament construiría otra plaza de catalunya como la de Barcelona, con toda esa gente incluida y lo mejor de todo, con ganas de leer, etc.

Como vendernos la moto:


dimecres, agost 11, 2004 Ramón Bassas dixit:

Llibres a Can Xammar

"Una altra polèmica d’aquests dies ha estat la reacció del Gremi de Llibreters al resultat del concurs que hi ha hagut per a l’alberg d’una activitat econòmica atractiva en una altra banda del mateix barri, a Can Xammar. És a dir, l’administració ha intervingut en l’ordenació de la zona, en la dotació de nous espais verds, vials, aparcament, etc... i en promoure l’activitat humana i econòmica. I ara toca a la iniciativa privada de respondre-hi. Per això es féu un concurs les bases del qual, si no recordo malament, van ser portades al consell d’administració de l’empresa municipal promotora, al qual hi ha tots els partits representats. Un dia miraré l’acta a veure què hi van votar. I la publicitat que se'n va fer.

Ho dic perquè ara, quan el Gremi de Llibreters de Barcelona es queixa que una societat formada per dues cooperatives de llibreters (una de Mataró i una altra de Barcelona) hagin guanyat el concurs, bàsicament pels temors de competència deslleial, em consta que alguns dels partits de l’oposició (“els partits que no governen”, em va dir personalment un testimoni l’altre dia) denuncien sotto voce la manca de transparència i les condicions del concurs. Tirar la pedra i amagar la mà. A banda de les conseqüències de l’operació (no cal dir-ho, transparent del tot) per a la competència, que m’agradaria analitzar amb calma, crec que aquesta serà molt beneficiosa almenys en tres àmbits: en aquella zona, mancada d’activitat econòmica d’atracció però amb molt de potencial; en el sector, sens dubte, que és molt bo que una activitat lligada a la cultura creixi; i m’atreviria a dir en el teixit empresarial mataroní on una cooperativa dedicada als discos i els llibres s’ha sabut fer un lloc no tan sols a la ciutat (tres centres en un mateix carrer, també al centre històric, nombroses activitats literàries, etc...) sinó també fora d’ella, amb l’adquisició de la llibreria Catalònia al bell mig Barcelona. Ens agradin o no, aquests senyors han fet un projecte empresarial d’èxit amb clar segell mataroní i, què voleu que us digui, això, a mi, m’agrada.

A Can Xammar, fins ara una zona una mica desgraciadeta, s’està fent una operació de recuperació que, malgrat tot, sospoto que serà fonamental per refer i revitalitzar la zona més antiga de la ciutat. I, ves per on, enlloc de sabates o ulleres com tot el que s’obre darrerament, s’hi vendran llibres."

... ... ...

Inauguración de la La plaça, que es va omplir de gent.


En el número 1, de la revista MesMataró Octubre 2005:

La muralla del segle XVI pren relleu arran de la inauguració d’un nou espai públic a Can Xammar El centre de Mataró disposa d’un altre espai públic per a l’oc i descans dels ciutadans a Can Xammar. I és que a finals de juliol es va inaugurar una nova plaça sota la muralla i les obres de consolidació d’aquest element arquitectònic del segle XVI, que està catalogat com a bé cultural d’interès nacional però que pocs ciutadans coneixien fins ara perquè quedava oculta entre els vells edificis que existien fa anys. La nova plaça queda situada ara a l’ombra de la muralla i està flanquejadaper nous edificis d’habitatges, un dels quals allotja l’establiment comercial Actua, que les cooperatives Abacus i Robafaves han obert recentment amb llibres i jocs destinats als més petits. La transformació d’aquesta zona reflecteix la voluntat mu-nicipal de dotar al centre de nous espais lliures lligats a la zona de vianants, que contribueixen a millorar la qualitat de vida dels veïns i alhora fan més agradable el passeig il’activitat comercial al centre.

L’acabament d’aquestes obres representa la culminació d’un dels projectes més ambiciosos que ha dut a terme els darrers anys l’Ajuntament i l’empresa municipal d’urbanisme PUMSA. Fa gairebé una dècada que es va dissenyar l’enderroc de l’antic edifici de Can Xammar, que tothom recorda com a seu de la Policia Local, fins que va ser demolit finalment el 1999. Des de llavors, el treball de l’Ajuntament a la zona ha estat constant. En els darrers 3 anys s’ha treballat sobre una superfície de 9.600 m 2 i la inversió pública en tot el sector superarà els 16 milions d’euros. El que els ciutadans acaben d’estrenar és, concretament, l’actuació sobre 2.500 d’aquests m 2 , amb una inversió de 547.593 euros.

El nou espai públic queda situat a l’interior d’una illa urbana,però està ben connectat i s’hi pot accedir a través d’un passatgedel carrer de l’Hospital, d’una entrada des del Camí Ral, i des d’una passarel·la provisional que comunica amb la baixada de Les Escaletes. Sota la plaça queda l’aparcament subterrani que va construir PUMSA i que ara gestiona l’empresa Saba. Ambles obres s’ha recuperat i posat en relleu més de 110 metres de muralla del segle XVI i també part d’una torreta semicircular. La nova plaça va obrir-se al públic el 23 de juliol amb unacantada d’havaneres a càrrec del grup Mestre d’Aixa i amb el descobriment de l’escultura Àngel M. per part de l’alcalde, Joan Antoni Baron, i de l’autor, Perecoll..

... ... ...

divendres, desembre 02, 2005 Ramón Bassas dixit:

Actua
:
Vinc de la inauguració oficial de la botiga Actua, una iniciativa de Robafaves i Abacus dues cooperatives que han aportat pel projecte de recuperació del centre històric de Mataró (davant unes runes romanes, mireu si és històric). Hi havia la Consellera Mieras i l'Alcalde Baron, a més dels socis i moltes altres persones. Ha estat un acte interessant, que m'ha permès reflexionar sobre la compatibilitat entre dedicar-se als llibres i poder ser una empresa viable, uns mataronins capaços de fer inversions de risc a la ciutat i a Barcelona, i uns barcelonins (ara a tot arreu) que han cregut en les possibilitats de la ciutat invertint-hi fortament.
... ... ...


24/07/03

L'alcalde inaugura la nova plaça de Can Xammar i la reurbanització dels carrers de l'entorn

Avui, dijous 24 de juliol, l'alcalde, Manuel Mas, presidirà la inaguració de la nova plaça Can Xammar i la reurbanització dels carrers de Sant Cristòfor, de Na Pau, d'en Xammar i la Baixada de les Espenyes.

Aquestes obres són la materialització de les primeres actuacions de modernització i ampliació de vianants de la ciutat en l'àmbit de Can Xammar.

La reforma de tot l'àmbit ha estat possible gràcies a la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana realitzada en aquest àmbit el 2002 i als successius projectes que han començat a executar l'Ajuntament i l'empresa municipal d'urbanisme PUMSA. En total, s'han fet i es faran actuacions sobre més de 9.600 m2 del centre de Mataró.

Les obres estan projectades en cinc direccions: recuperació del patrimoni arqueològic, ampliació de la zona de vianants (places i carrers), dotació de places d'aparcament subterrani, dinamització comercial i creació d'habitatges de promoció pública.

Els primers resultats es van fer realitat amb l'entrada en funcionament del primer dels dos aparcaments subterranis de Can Xammar, les excavacions arqueològiques i, ara, amb la urbanització de la nova plaça de Can Xammar i dels carrers Na Pau, Sant Cristòfor, d'en Xammar i Baixada de les Espenyes.

Han començat ja les tasques de construcció del segon aparcament, que estarà connectat amb el primer, i els primers edificis impulsats per Prohabitatge Mataró.

Els enderrocs previs

Tot va començar a projectar-se als anys noranta i el 1999 es va materialitzar la primera actuació amb l'enderroc de l'edifici de Can Xammar, que fins llavors havia estat ocupat per la Policia Local. Aquest edifici, però, havia tingut ja un ampli ventall d'inquilins des que havia estat aixecat el 1971 fruit d'un projecte de l'Ajuntament predemocràtic destinat a allotjar el Mercat de la plaça Gran. Els venedors van rebutjar instal·lar-s'hi i l'edifici romangué buit fins el 1973, moment en què va adequar-se per a la docència i es va convertir en una delegació de la Facultat de Medecina de la Universitat de Barcelona. Entre el 1979 i el 1984 va ser destinat a la regidoria de Cultura i, més tard al Patronat de Fires, a l'Institut de Promoció Econòmica, a l'oficina d'Afers Militars i d'altres dependències municipals.

La urbanització de la plaça de Can Xammar i la reurbanització dels entorns han implicat l'enderroc d'alguns habitatges de la zona, com ara tres cases de la Baixada de les Espenyes i dos més de la Baixada de les Escaletes. Els treballs d'enderroc de les cases de la Baixada de les Espenyes es van realitzar a començament de 2003, després que l'Ajuntament va acordar el trasllat dels inquilins. En aquest espai PUMSA està aixecant nous edificis d'habitatges i locals comercials. L'enderroc de les cases de la Baixada de les Escaletes es va iniciar als pocs mesos, realitzant també negociacions similars amb els propietaris. L'objectiu d'aquestes demolicions és aconseguir un nou accés per a vianants a la plaça de Can Xammar des de la Baixada de les Escaletes.

Els fruits dels treballs arqueològics

Com a pas previ a la urbanització de la plaça i dels carrers dels entorns, l'Ajuntament va projectar una intervenció arqueològica, que va ser dirigida per l'Àrea d'Arqueologia del Museu de Mataró i executat per l'empresa ÀTICS.

Els resultats d'aquests treballs van confirmar l'existència d'un subsòl ric en restes d'altres civilitzacions, tal com havia documentat Marià Ribas i d'altres experts a partir de cates realitzades anteriorment i de troballes conseqüència d'obres puntuals.

Les excavacions realitzades al subsòl dels carrers de Sant Cristòfor, de Na Pau, d'en Xammar i de la Baixada de les Espenyes ens han descobert:

- Plaça de Can Xammar: restes de l'edifici de banys públics de l'antiga ciutat romana d'Iluro i d'un bust de marbre blanc de la deessa Venus, probablement una reproducció romana del segle I d'aquesta divinitat d'origen grec. D'aquesta escultura, que ha estat batejada com la Venus d'Iluro, s'ha recuperat el bust sencer, la zona inferior del tors i d'alrtes detalls del cos, a part d'un dofí.

- Carrer d'en Xammar: restes del primer assentament humà prehistòric del Maresme en el mateix perímetre de la ciutat romana d'Iluro: dues cabanes del neolític (5500-5000 aC) , peces de sílex i jaspi i fragments de vasos de terrissa.

-Carrer de Sant Cristòfor: restes d'un edifici romà que ja havia estat localitzat en les excavacions de 1986 al carrer d'en Pujol, al 1998 al solar de Can Puig i al 2000 a l'immoble de Can Pinós (botiga modernista La Confianza). La troballa dels cinc tambors de columnes de granit de més d'un metre de diàmetre d'aquest temple es complementa amb la recuperació de bona qualitat d'estris domèstics del segle V dC, així com també de les restes d'un esquelet d'un individu adult, segurament de finals del període romà.

-Carrer de Na Pau-Sant Cristòfor: restes del conjunt d'habitatges domèstics d'època fundacional d'Iluro més extens i millor documentat trobat fins el moment a tot el jaciment d'Iluro. Es tracta de quatre dependències d'època romana i en una de les habitacions s'hi troba també un lacus o dipòsit per a la decantació de líquids (vi i oli).

Les xifres de la plaça i entorns

Empresa adjudicatària IOMSA

Superfície urbanitzada de la plaça 1.840 m2

Superfície urbanitzada dels carrers que l'envolten 2.158 m2

Punts de llum 15

Arbres plantats 27

Bancs instal·lats 9

Papereres 10

Bústies de recollida d'escombraries 3

Subvenció de la Generalitat 250.000,00€

Excavacions arqueològiques 290.147,00€

Serveis afectats aigua, electricitat, telèfon 26.366,00€

Control d'accessos 29.633,00€

Plaça 516.870,00€

Carrers 628.500,00€

Total inversió executada places i carrers 1.491.516,00€

Les xifres de les actuacions de PUMSA en curs

Promoció

Habitatges

Comerç

Aparcaments

Inversió

Final

Aparcament fase 1



165

2.914.574,00

acabat

Aparcament fase 2



144

2.248.460,00

juny 04

Baixada Escaletes

3

201


1.007.505,00

2T 04

Carrer Hospital

6

66


992.377,00

2T 04

Camí Ral

10

1.935


3.759.544,00

1T 05

Carrer d'en Xammar

3

459


1.406.871,00

1T 05

Baixada Espenyes


620


403.000,00

pendent

Nova plaça 2.844 m2




651.000,00

pendent

Total inversió




13.383.331,0


313 places d'aparcament

  • Aparcament Can Xammar Fase I

Situació: entre Camí Ral i carrer de l'Hospital

Categoria aparcament: públic (SABA Aparcaments SA)

Règim: rotació i lloguer

Estat de l'obra: finalitzada

Cost: 2.914.574 €

Superfície aparcament: 5225.40 m2

Número de places: 165Entrada en servei: 26 de juny 2002

  • Aparcament del Camí Ral. Can Xammar 2a fase

Categoria aparcament: privat (SABA Aparcaments SA)

Règim: rotació i lloguer

Estat de l'obra: en construcció

Inici: octubre de 2002

Fi: maig de 2004

Cost estimat: 2.248.460 €

Superfície: 5.370 m2

Constructor: Ferros Iluro

Número de places: 148

22 habitatges nous de promoció pública

  • 10 habitatges, dúplex i locals comercials

Camí Ral 254-264

Promoció: PUMSA

Gestió: Prohabitatge Mataró

Tipus d'edificació: construcció entre mitgeres de planta soterrani, planta baixa i 3 plantes pis

Règim d'explotació: permuta i venda

Inici: 4t trimestre 2003

Acabament: 1r trimestre 2005

Termini de lliurament: 1r trimestre de 2005

Cost estimat: 3.759.544 €

Estat de l'obra: aixecant l'estructura de l'aparcament del soterrani

Arquitecte redactor del projecte: Antoni Bou

Directors de l'obra: Antoni Bou, arqte. i Joan Caballero, arqte. tècnic

Empresa constructora: estructura: Ferros Iluro. La resta d'obra pendent de licitació

Sup. solar: 2.819,18 m2

Sup. totals construïdes: 3.796,25 m2

Sup. totals útils: 3.157 m2

Sup. útils habitatges i zones comuns: 1.048,45 m2

Sup. útils locals: 1.935,00 m2

Sup. útils aparcaments: 5.369,69 m2 (no objecte d'aquesta finca)

Tipologia dels habitatges i sup. útils: habitatges dúplex. A la 2 a planta: bany, estudi, i 3 dormitoris. A la planta àtic: estar, cuina –menjador i safareig. Total 9 habitatges de 91,70 m2 i 1 habitatge de 78 m2

Característiques principals de l'edifici: aigua calenta sanitària escalfada amb plaques solars.

  • 6 habitatges i local comercial

Carrer Hospital 26-30

Promoció: PUMSA

Gestió: Prohabitatge Mataró

Tipus d'edificació: construcció entre mitgeres de planta baixa, 2 plantes pis i àtic

Règim d'explotació: permuta i venda

Inici: 2n trimestre 2003

Acabament: 2n trimestre 2004

Termini de lliurament: 2n trimestre de 2004

Cost estimat: 992.377 €

Estat de l'obra: aixecant estructura

Arquitecte redactor del projecte: Enric Puiggalí

Directors de l'obra: Enric Puiggalí, arqte. i Josep M. Ros, arqte. tècnic

Empresa constructora: adjudicada l'estructura a Ferros Iluro. La resta de l'obra pendent de licitar

Sup. solar: 259 m2

Sup. totals construïdes: 758,06 m2.

Sup. totals útils: 644,95 m2

Sup. útils habitatges i zones comuns: 578,90 m2

Sup. útils locals: 66,05 m2

Sup. útils aparcaments: no n'hi ha

Tipologia dels habitatges i sup. útils: rebedor, safareig, cuina, 2 banys, menjador-estar i 2/1 dormitoris: Superfícies 65-69 m2

Rebedor, safareig, cuina, menjador-estar, bany i dormitori: Superfícies 34-40m2

Característiques principals de l'edifici:

  • Edifici resultat d'una unitat d'actuació (UA-26) entre 2 parcel.les de PUMSA i 1 d'un particular, amb la finalitat d'aconseguir un pas, a nivell de planta baixa, per accedir a l'interior d'illa.
  • El conveni signat estipula que PUMSA s'encarrega de les obres i es financia proporcionalment a la superfície construïda: 6 habitatges PUMSA, local i 3 habitatges del particular.
  • Aigua calenta sanitària escalfada amb plaques solars.

  • 3 habitatges i local comercial

Carrer d'en Xammar, 6

Promoció: PUMSA

Gestió: Prohabitatge Mataró

Tipus d'edificació: construcció en cantonada esglaonada de soterrani, planta baixa, 2 plantes pis i 2 àtics

Règim d'explotació: permuta i venda

Inici: 4t trimestre 2003

Acabament: 1r trimestre 2005

Termini de lliurament: 1r trimestre de 2005

Cost estimat: 1.406.871 €

Estat de l'obra: confecció del projecte d'execució i pendent de la concessió de la llicència d'obres.

Arquitecte redactor del projecte: Eduard Mayoral

Directors de l'obra: Eduard Mayoral, arqte. i Lluís Roca, arqte. tècnic

Empresa constructora: obra no adjudicada

Sup. solar: 304,61 m2

Sup. totals construïdes: 998,84 m2

Sup. totals útils: 818,33 m2

Sup. útils habitatges i zones comuns: 358,91 m2

Sup. útils locals: 459,42 m2 (224.56 + 234.86)

Sup. útils aparcaments: no n'hi ha

Tipologia dels habitatges i sup. útils: habitatges de 92,88 m2, àtic de 60,67 m2 i dúplex de 112,48 m2

Característiques principals de l'edifici:

  • De resultes d'un conveni amb la propietat veïna s'ha acordat cedir a PUMSA la propietat del local de planta baixa i soterrani a canvi de construir tot l'edifici inclòs el dúplex que apareix a les plantes superiors.
  • Es deixarà vistes a nivell de planta soterrani, unes conduccions d'aigua d'època romana descobertes en realitzar prospeccions arqueològiques al solar.
  • Plaques solars.

  • 3 habitatges i local comercial

Baixada de les Escaletes, 3-5

Promoció: PUMSA

Gestió: Prohabitatge Mataró

Tipus d'edificació: construcció en cantonada de soterrani, planta baixa, 3 plantes pis i coberta

Règim d'explotació: permuta i venda

Inici: 2n trimestre 2003

Acabament: 2n trimestre 2004

Termini de lliurament: 4t trimestre de 2004

Cost estimat: 1.007.505 €

Estat de l'obra: confecció del projecte d'execució i pendent de la concessió de la llicència d'obres

Arquitecte redactor del projecte: Josep M. Puig

Directors de l'obra: Josep M. Puig, arqte. i Bernat Batlle, arqte. tècnic

Empresa constructora: obra no adjudicada

Sup. solar: 100 m2

Sup. totals construïdes: 748,76 m2

Sup. totals útils: 431,76 m2

Sup. útils habitatges i zones comuns: 330 m2

Sup. útils locals: 201,76 m2

Sup. útils aparcaments: no n'hi ha

Tipologia dels habitatges i sup. útils: rebedor, estar, menjador, cuina i bugaderia, bany petit, bany i 3 dormitoris: 102 m2

Característiques principals de l'edifici:

  • Edifici aparegut per la creació d'un accés des de la Baixada de les Escaletes a la plaça d'en Xammar i a l'espai públic de l'interior d'illa de les cases del Camí Ral.
  • La planta soterrània del local es fica sota l'espai públic del pas de comunicació a l'interior de l'illa.
  • Instal.lació de plaques solars per a ACS i calefacció.
  • Calefacció per terra radiant.

... ... ...

Al que haya llegado hasta aquí, verán que la inversión, es impresionante. La cantidad de actuaciones, la cantidad de plazas de párking, los tres accesos, la plaza, la zona de juegos que en la Web de Actua se utiliza como reclamo junto a la plaza, etc. etc. Un total de: 13.383.331,0 de Euros de inversión. Y que son más, de dieciseis millones en la actualidad.

Me parece que va ser que no. Que estos de Actua, se ve que no tienen suficiente. Y a las malas ventas, que se ve que tiene el invento, deben esperar para pagar el lloguer, a que la plaza y el entorno, esté acabado, El problema, que ya lo está, solo falta un rampa, que hay una provisional. Ya veremos otro día, como esto es más una excusa que otra cosa. Hasta la proxima de esta trilogía.

- Esto no es lo que parece, la moto sí funciona.

Napoleón Bonaparte (apodado en su tiempo por: “El petit Cabró”).

0 comentarios: