jueves, 18 de marzo de 2010

La Riera 48 - Bis: Reciclaje



Les darreres dades de l’atur, que pertanyen al mes de febrer passat, assenyalen que la taxa a Mataró ha marcat un nou record i ja supera el 20%. La pujada respecte a la mateixa època del 2009 és del 25,75%. I un estudi recent de Comissions Obreres apunta que la capital del Maresme té el percentatge d’aturats més elevat entre els municipis catalans de més de 50.000 habitants.

La situació, molt preocupant, es podria explicar simplement pels efectes de la crisi econòmica global que colpeja tothom per igual. Però els agents econòmics i socials consultats per capgros.com coincideixen en assegurar que les causes van més enllà de l’actual conjuntura i assenyalen dos problemes endèmics que pateix la ciutat:

la pèrdua de teixit industrial, provocada en part per la crisi del tèxtil, i la baixa qualificació de la població, fruit d’una elevada taxa de fracàs escolar.

“Ens estem quedant sense teixit empresarial a la ciutat”, lamenta la presidenta de la Federació d’associacions i gremis empresarials del Maresme, Roser Moré. “Les empreses s’aprimen moltíssim o directament cauen i ja no tornen a engegar, i això ens fa perdre sectors econòmics que no tornarem a recuperar”, afegeix.

L’enfonsament del gènere de punt ha estat clau en aquest sentit, però no ha sorgit cap alternativa que tiri del carro. “Des de la mort del tèxtil, cada dia tenim menys indústria a Mataró, prefereixen marxar a Cabrera o Argentona on disposen de sòl més assequible”, denuncia Antoni Graupera, president del Gremi de Restauració i Hostaleria del Maresme.

“En la darrera dècada l’evolució industrial a Mataró ha estat molt negativa i no hem sabut trobar un substitutiu que generi ocupació”, explica el secretari general de Comissions Obreres al Maresme i Vallès Oriental, Ovidi Huertas. El sindicalista lamenta que Mataró tingui “una política industrial inexistent”.

Amb la crisi del tèxtil i la transformació del mapa econòmic provocat per la globalització, el sector serveis ha passat a ser el denominador a la ciutat, per sobre de l’industrial. Les fonts consultades no acaben de veure-ho com un moviment positiu. “Estem donant una ocupació de menys qualitat i de renta més baixa, cosa que afecta la roda del consum”, destaca Huertas.

Per a Lluís Torrents, secretari comarcal d’UGT al Maresme, és bàsic reequilibrar el teixit econòmic local. “Si el 90% de la nostra estructura econòmica es basa en els serveis fracassarem”, preveu. Des de l’Associació d’Empresaris del Gènere de Punt de Mataró tampoc ho veuen gens clar.

“A qui donarem servei si no tenim indústria i ocupació”, es pregunta el seu president, Josep Espígul. Ell mateix cita el cas de Sabadell, que també va perdre seva indústria tèxtil però van mantenir el sector metal·lúrgic. A Mataró no s’intueix una alternativa industrial a l’abast.

Leer esto de la noticia en: www.capgros.com

... ... ...

Hoy, otro capítulo más,

de:

La Riera 48 - Bis

(donde con humor, todo es posible...)

La lectura del artículo de arriba, da miedo la verdad todo cuanto se indica. Aunque nada nuevo, fa anys, que sabem, hacia donde nos dirigimos, nos dirigen. Varias han sido las voces, que lo han ido anunciando. Eso sí, hay que ser honesto, QUE NO ESTAMOS TAN MAL como diría Joan Laporta, Joder !!!!

Se imaginan esta ciudad sin la promoción económica dirigida desde nuestro Ajuntament, el impem, etc. Donde estariamos sin duda, asi que hay que ser agradecidos.

Muchas gracias, el desastre podía haber sido mucho peor sin vuestro trabajo, visión de futuro y diversas habilidades intelectuales, que no voy a enumerar en este momento, la lista sería interminable !!!


Reciclaje

Napoleón Bonaparte (apodado en su tiempo por: "El petit Cabró“)

* Dibujo original de un chiste encontrado en la red

0 comentarios: