lunes, 25 de enero de 2010

Editoriales


No se, la verdad es que al leer estas dos Editoriales de capgros.com sobre el tema de Can Fábregas, me han sorprendido. Antes, se trataba el tema, este y otros, de forma muy edulcorada. Y ahora intuyo una contundencia, nunca vista.

En fin, a ver si seguimos así, y no desvirtuando, minimizando, no contando todos los detallles, etc. Lo dicho, raro, raro, raro. A lo mejor es que ya, ante la contundencia de las actuaciones ante la querella, etc., ya no se puede seguir insistiendo defendiendo lo indefendible, y "ayudar" desinformando y banalizando, las informaciónes que les llegan a los Ciudadanos.

Aunque en las noticias, no en las editoriales que tratamos ahora, si que aún se "nota" aquello de, bueno, mas o menos... Ya me entieneden...

... ... ...



La querella que el fiscal ha presentat contra l’alcalde, Joan Antoni Baron, ha donat un nou gir al rocambolesc afer de Can Fàbregas. Quan l’antiga farinera ja està pràcticament desmuntada i traslladada, la fiscalia es querella per presumptes delictes contra el patrimoni i contra l’ordenació territorial. El fiscal es fixa en dos aspectes: que el trasllat no inclogui l’estructura del subsòl de la nau catalogada, i que les peces s’emmagatzemin en un sòl no urbanitzable no apte per aquest ús.

El seu text, però, també fa referència a afers com el parentesc del regidor d’Urbanisme Ramon Bassas amb els propietaris de la nau. Com a mesures cautelars, demana que s’aturi l’emmagatzematge de les peces a Valldeix.

A l’espera que el jutge admeti o no a tràmit la querella, l’alcalde s’ha mantingut en silenci i ha deixat que sigui el PSC, qui el defensi. Ho ha fet atacant durament l’oposició i defensant aferrissadament la necessitat que el Corte Inglés arribi a la ciutat, intentant justificar els mitjans per arribar a un objectiu que pràcticament ningú –a excepció de la CUP- ha posat en qüestió.
Prosperi o no la querella, la seva existència demostra que el procés al voltant de Can Fàbregas ha estat com a mínim poc transparent, amb moltes decisions que desperten molts interrogants. I també qüestiona el futur del Corte Inglès a la ciutat.

Si s’acaba aturant el procés, que passarà amb el centre comercial?

Més enllà de picabaralles entre partits, l’alcalde faria bé de donar les explicacions necessàries per tranquil•litzar els ciutadans amb la mateixa celeritat que el PSC s’ha afanyat a demanar-les en el cas del mal ús de les dades del padró per part d’un regidor del PPC.

És el govern qui ha d’aclarir què està passant, perquè si s’han comès errors, s’està posant en perill un dels projectes més importants per al futur de la ciutat.

... ... ...


El jutge ha admès a tràmit la querella presentada pel fiscal provincial i ha imputat l’alcalde, Joan Antoni Baron, el regidor d’Urbanisme Ramon Bassas i la lletrada del Servei d’Urbanisme per presumptes delictes contra l’ordenació del territori i el patrimoni històric.

L’advocat de la defensa ja ha presentat recursos contra l’admissió a tràmit de la querella del fiscal, contra les inculpacions i contra les mesures cautelars adoptades pel jutge, i . I que han obligat a paralitzar el procés de desmuntatge i trasllat de la nau de Can Fàbregas.

Aquesta paralització, no obstant, arriba quan pràcticament ja s’ha enllestit el desmuntatge de la fàbrica, de la que només queda en peu un tram de la base de la xemeneia. L’alcalde ha declinat fer declaracions sobra la interlocutòria del jutge argumentant, tant en el ple com davant els mitjans, que les seves paraules ara poden tenir “conseqüències jurídiques”.

Davant el procés judicial obert, cal mostrar-se prudents, preservar la presumpció d’innocència i deixar que la justícia actuï. Però a nivell polític, resulta preocupant que l’alcalde s’escudi en la seva imputació per defugir les explicacions que ara caldria donar sobre tot l’afer.

Així ho ha fet notar l’oposició i especialment el PPC, que per aquest motiu ha demanat la seva dimissió. CiU, més prudent, creu que el que cal fer és reorganitzar el govern, del que implícitament es desprèn que cal retirar les competències al regidor d’Urbanisme Ramon Bassas. En aquest sentit, l’alcalde assegura que cap dels dos dimitiran i que compten amb el suport del PSC.

Però Baron i Bassas no poden pretendre que el PSC sigui el seu principal defensor i menys encara a partir d’arguments com els que han esgrimit des del partit.

Els socialistes han pretès confondre l’opinió pública deixant entendre que el jutge, en una estranya conxorxa amb l’oposició, aniria en contra de l’arribada del Corte Inglès, quan es tracta únicament de valorar si el procés administratiu que ha portat al desmuntatge i trasllat de la nau s’ha fet de manera correcta i legal.

Tot plegat posa en evidència la gravetat de la situació i enrareix la confusa situació política que està vivint la ciutat. I encara es complica més si el màxim responsable de la ciutat no pot donar les pertinents i necessàries explicacions, fet que acaba donant certa legitimitat a l’oposició quan demana canvis al govern.
L’executiu municipal farà bé, per tant, de trobar la manera de justificar-se davant l’opinió pública i no només davant el jutge. Si no troben una manera de parlar, els moviments en el sí del govern es faran del tot necessaris.

... ... ...

Napoleón Bonaparte (apodado en su tiempo por: “El petit Cabró”)

0 comentarios: